Top 5
Technische informatie
-
Is het blokzout in een Minimax zuiver zout?
Antwoord: natuurlijk.
De zoutblokken zijn gemaakt van zuiver keukenzout, helemaal geschikt voor menselijke consumptie. De blok wordt samengeperst zonder enige toevoeging.
Opgelet: in de handel is ook onthardingszout te vinden dat een antiklontermiddel bevat. Voor een Minimax is dat niet nodig: dankzij het ontwerp van onze ontharder, van het zoutreservoir en vooral van de zoutblokken hoeft het regeneratiezout geen toevoegingen te bevatten.
Bovendien zijn onze zoutblokken al geperst, en kunnen ze dus niet samenklonteren.
Lees hier meer over het zoutblokken systeem van Minimax
Ik wil meer informatie -
Wat is het spoelwater verbruik van een Minimax waterontharder?
Antwoord: de Minimax past zich aan uw waterverbruik aan. Het is dus een volumegestuurde waterontharder waarbij de harscilinders alleen gespoeld worden als het nodig is. De watermeters in het apparaat meten daarbij letterlijk elke druppel water die door uw leidingen gaat.
Afhankelijk van de hardheid van uw leidingwater, zijn er verschillende modellen Minimax beschikbaar.
Voor een Belgische gemiddelde hardheid van 30°f zal elke harscilinder om de 500 liter water regenereren. De volledige cyclus van beide cilinders samen is dus 1000 liter. Voor elke regeneratie verbruiken de cilinders 17 liter water.
Een gemiddeld gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks ongeveer 110 m3 water. Op jaarbasis zal de Minimax dus 3740 liter gebruiken voor regeneratie. Dat is 3,4%.
Dat betekent dat uw waterverbruik hierdoor stijgt met 3,4%. Maar na bevraging bij onze klanten, hebben wij opgemerkt dat het waterverbruik doorgaans niet verandert. Verklaring? U verbruikt minder water om de kalk weg te schrobben, want die is er niet meer.
Ik wil meer informatie
Neem contact op voor een exacte berekening van uw situatie... -
Waar is het harsbed van de waterontharder van gemaakt?
Antwoord: het hars is een kunsthars. Het zijn hele kleine korreltjes die in staat zijn de kalk aan zich te binden. En ze zijn regenereerbaar, dat wil zeggen dat ze nagenoeg onverslijtbaar zijn.
Een conventioneel harsbed bestaat uit harskorreltjes van verschillende grootte. Dat noemen we een heterogene samenstelling. Een heterogeen bed vertraagt de doorstroom.
De Minimax waterontharder heeft een uniform harsbed, met een homogene samenstelling. Het bestaat uit zeer kleine korreltjes van gelijke grootte (300 µm diameter). Dat biedt aanzienlijke voordelen: zo is er minder spoelwater en zout nodig voor de regeneratie en is de doorstroom hoger. De drukval is lager, de uitwisselingscapaciteit groter, het contactoppervlak groter én de levensduur langer.
Zie voor een grafische uitleg ook deze pagina over het zoutverbruik van de MiniMax waterontharder.
Ik wil meer informatie -
Heeft een Minimax waterontharder invloed op de waterdruk?
Antwoord: ja, in theorie wel. In de praktijk zal u deze invloed niet merken. Elke verlenging of weerstand van uw waterleiding zorgt voor een vermindering van de waterdruk. Maar de Minimax waterontharder is specifiek ontworpen om dit drukverlies te minimaliseren. Het harsbed op zich en de twee gelijktijdig gebruikte cilinders zorgen hiervoor.
De exacte drukval hangt ook af van de hoeveelheid water per tijdseenheid [=debiet] die u nodig heeft. Omdat huishoudelijke ontharders onze specialiteit is, hebben we met de Minimax een toestel ontworpen dat meer water kan leveren dan in een normaal huishouden gevraagd wordt. Zo blijft de drukval verwaarloosbaar.
Ik wil meer informatie
Conclusie: wanneer de waterdruk nu hoog genoeg is, dan blijft dat zo na plaatsing van de Minimax. Soms verhoogt de druk na een poos door het ontkalken van de installatie na de plaatsing van de waterontharder. Enkel voor woningen met meer dan drie badkamers is het verstandig om een groter systeem te overwegen. Daarvoor heeft Minimax aparte oplossingen.
Voor installatie
-
Zijn er wettelijke regelingen voor particuliere waterontharding?
Antwoord: nee. Er zijn geen wettelijke bepalingen voor particulieren als het gaat over waterbehandeling. Elke burger is vrij om een waterontharder te plaatsen en daarmee de kwaliteit van het geleverde drinkwater te verbeteren. Vanaf het punt waarop het drinkwater de watermeter gepasseerd is, is het water uw eigendom. Vóór de watermeter is het dus niet toegelaten de waterleiding te onderbreken. Op het punt van binnenkomst van het leidingwater heeft u overigens een terugslagklep, die de twee werelden van elkaar afscheidt.
Er is wel een technisch reglement (BELGAQUA) van toepassing op het installeren van een waterontharder. De Minimax installateur is in deze materie opgeleid en zal de technische voorschriften naleven bij de installatie van uw Minimax.
Ik wil meer informatie -
Wat is een ionenwisselaar precies?
Antwoord: 'ionenwisselaar' is een verzamelnaam voor toestellen met een specifieke werking.
Ionenwisselaars verwijderen deeltjes (ionen) uit vloeistoffen (water). Hiervoor gebruiken ze microscopisch kleine bolletjes, die de ongewenste ionen uitwisselen tegen andere ionen. Die bolletjes zijn verpakt in een kolom of harscilinder.
De meest bekende ionenwisselaar is wellicht de waterontharder. Deze wordt al sinds 1925 gebruikt om water te ontharden. De bolletjes zijn hier kunsthars, verzadigd met Na+ (natrium) ionen. Als deze in contact komen met hard water zullen de in het harde water opgeloste Ca2+ (calcium) ionen uitgewisseld worden tegen natrium.
Dit proces blijft onbeperkt doorgaan. Wanneer alle natrium-ionen zijn opgebruikt, wordt het hars geregenereerd door te spoelen met NaCl (keukenzout). Daarna begint het proces gewoon opnieuw.
De kwaliteit van de gebruikte harssoort maakt een groot verschil. Goedkopere harsen verliezen op lange termijn hun capaciteit en zijn minder efficiënt.
Ik wil meer informatie -
Waterontharder aansluiten voor andere waterzuiveringsapparaten?
Antwoord: ja. U kunt gerust een waterontharder installeren voor andere waterzuiveringsapparatuur. De waterontharder zal er zelfs voor zorgen dat die apparaten langer meegaan omdat ze niet worden geconfronteerd met 'harde' zouten in het water.
Vooral RO, omgekeerde osmose-apparatuur, heeft veel baat bij zacht water.
Ik wil meer informatie -
Waterontharder gebruik i.c.m. een drukverhoger (hydrofoor)?
Antwoord: ja. Het is heel goed mogelijk om een drukverhoger of hydrofoor te plaatsen in combinatie met een waterontharder. Als u bijvoorbeeld graag een regendouche wil, moet de waterdruk in uw leidingen hoog genoeg zijn. Een drukverhoger kan dan uitkomst bieden. Let er wel op hoe u beide systemen installeert. Plaats de waterontharder altijd na de drukverhoger. Een drukverhoger heeft namelijk een aanzuigende werking en zou het zout uit de waterontharder kunnen aanzuigen. Let ook op de instelling van de hydrofoor. Wij bevelen een druk van 4 bar (atmosfeer) aan. Een hogere druk kan de waterontharder beschadigen.
Ik wil meer informatie -
Moet ik de bestaande kalkaanslag eerst zelf verwijderen?
Antwoord: dat kan, maar na verloop van tijd zal deze vanzelf oplossen. Bovendien wordt kalk uit een installatie verwijderd met zure oplossingen en dat is een heel gedoe. Een waterontharder stuurt zacht water door de leidingen en dat water komt nu in contact met de afgezette kalk. Hierdoor wil de kalk oplossen in het zachte water. We beloven niet alles nieuw te maken, maar dat er na verloop van tijd heel wat kalk verdwijnt is zeker.
Ons advies. Gewoon enkele maanden geduld en de situatie is opgelost. Zonder zuren en zonder een te agressieve kalkverwijdering. Hoe lang duurt dat dan? Dit hangt uiteraard af van de leeftijd van uw woning en de waterhardheid.
Bij een nieuwbouw heeft u er dus alle belang bij om de waterontharder zo snel mogelijk te installeren.
Ik wil meer informatie -
Afvoerwater van waterontharder in een beerput lozen?
Antwoord: ja. U kunt het afvoerwater van uw waterontharder lozen in een beerput of septische tank. Een beerput raakt niet beschadigd door het regeneratiewater. Door onthard water te gebruiken, gebruikt u veel minder zepen en detergenten, en dat komt uw afvalwatersysteem alleen maar ten goede.
Ik wil meer informatie -
Kan ik de Minimax waterontharder zelf installeren?
Antwoord: met de juiste voorkennis en apparatuur is de Minimax waterontharder zelf te installeren. Toch raden wij aan om dit door een professional te laten doen, omdat deze hiervoor is opgeleid. Voor onze installateurs is de installatie van een waterontharder routinewerk, ze doen het immers elke dag. Ze zorgen ook voor een correcte in dienst stelling. Wilt u meer weten over de installatiemogelijkheden?
Bekijk hier de installatiepagina, of neem hier contact met ons op...
Ik wil meer informatie
Na installatie
-
Is de Minimax waterontharder verhuisbaar?
Antwoord: ja. U kan uw Minimax waterontharder eenvoudig loskoppelen van de waterleiding en de afvoer. Eens in uw nieuwe woning kan de Minimax gewoon opnieuw geïnstalleerd worden.
Bekijk hier de installatiepagina van de Minimax...
Ik wil meer informatie -
Verdwijnt bestaande kalk na het installeren van een waterontharder?
Antwoord: ja. Na het installeren van een waterontharder stroomt zacht water door uw leidingen en apparaten. Dit zachte water zal de bestaande kalkafzetting oplossen. Het is een traag proces, als u jaren hebt aangekalkt, zal u maanden ontkalken. Maar van het moment dat de ontharder in werking is wordt de situatie er alleen maar beter op. We kunnen niet beloven alles als nieuw te maken, maar veel klanten merken dat ze na verloop van tijd terug meer waterdebiet hebben, zeker op de sterk aangekalkte warm water leidingen.
Dit proces is heel goed te volgen in een waterkoker. U zal zien dat de kalk loskomt van de wanden.
Ik wil meer informatie -
De water dispenser uit mijn koelkast aansluiten op zacht water?
Antwoord: ja. Het is een voordeel de ijswaterverdeler van uw koelkast aan te sluiten op zacht water. De verdeler zelf blijft vrij van kalkaanslag en de ijsblokjes worden helder (enkel in de kern zitten wat opgesloten luchtbelletjes). Ook de filter van uw koelkast zal langer meegaan.
Ik wil meer informatie -
Kan ik een aquarium vullen met zacht water?
Antwoord: het hangt af van de vissen in uw aquarium. Bepaalde tropische vissen verkiezen een gecontroleerde, specifieke samenstelling van het water. Een vuistregel is dat veel vissen en planten uit rivieren en meren vaak uit een natuurlijke zacht water omgeving komen. Voor gespecialiseerd advies gaat u het best te rade bij een dierenspeciaalzaak.
Ik wil meer informatie -
Kan ik onthard water in mijn CV-installatie doen?
Antwoord: jazeker. Zacht water is zelfs veel beter voor uw centrale verwarmingsysteem. Het zachte water voorkomt immers de kalkafzetting. En omdat kalk een goede isolator is, belemmert het de warmteoverdracht.
Update: 6-12-2012 verscheen er een onderzoek naar het gebruik van zacht water in cv-installaties.
De Engelse onderzoekers concludeerden dat zacht water beter is voor gebruik in boilers.Zie ook:
Energie besparen met zacht water
Ik wil meer informatie -
Minder schoonmaakproducten gebruiken met zacht water?
Antwoord: ja. Een makkelijk te hanteren vuistregel is de hoeveelheid schoonmaakproducten die u vóór de installatie van uw waterontharder gebruikte, met de helft te verminderen. Dat geldt voor zeep, shampoo, reinigingsmiddelen en afwasmiddel. Voor waspoeder, conditioner en vaatwaspoeder kunt u zelfs tot 75% minder gebruiken als uw harde water boven de drempel van de 30°f ligt.
Onthardingszout voor het ontkalken van uw vaatwasser of antikalkproducten zijn uiteraard helemaal overbodig.
zie ook:
Voordelen en besparingen waterontharder
Ik wil meer informatie -
Gaan scheermesjes langer mee bij gebruik van zacht water?
Antwoord: ja. Bij zacht water gaat een scheermesje langer mee. Het resultaat voelt ook beter, zachter aan. En een gevoelige huid wordt minder snel geïrriteerd.
Ik wil meer informatie -
Kan ik elk type zout gebruiken in een waterontharder?
Antwoord: nee. Voor het regenereren van een waterontharder mag u alleen speciaal (blok)zout voor waterontharders gebruiken. De samenstelling van dit zout zorgt voor een zuivere oplossing van NaCl (lees: zout). Dat geeft het beste rendement. De blokvorm vermijdt ook het samenklonteren van het zout in het reservoir.
Zie ook:
Is het blokzout in de Minimax zuiver zout?
Het zoutblokkensysteem van Minimax
Ik wil meer informatie -
Hoeveel zout verbruikt de Minimax waterontharder?
Antwoord: uw zoutverbruik hangt af van uw waterhardheid en waterverbruik. Wij kunnen dat eenvoudig voor u berekenen. Wij stellen de Minimax waterontharder altijd af op de inkomende waterhardheid. Afhankelijk van het waterverbruik zal de Minimax zelf starten met regenereren. Bij harder water ligt het zoutverbruik hoger, omdat de cilinders sneller verzadigd raken.
De berekening voor een gemiddeld scenario is als volgt:
4 personen, verbruik 120 m3, waterhardheid 30 °f *
* 30 °f is een gemiddelde hardheid, dit is dus geen 'best case scenario' voor de zoutberekeningModel 1000 (voor 23 t/m 32 °f)
120 m3 ontharden van 30 tot 0 verbruikt 72 kg zout per jaar
Dit zijn 9 verpakkingen regeneratiezout van 8kgGebruikt u regenwater voor de toiletten?
Dan zal uw waterverbruik zo'n 30% lager liggen.Voor 84 m3 heeft u enkel 50 kg zout nodig.
Dat zijn een goeie 6 pakjes blokzout.De kosten van het regeneratiezout zitten inbegrepen in het forfaitair bedrag van 75 EUR BTW inclusief. Dit forfait dekt de levering aan huis, een controle en 15 pakken blokzout (120 kg).
In ons tweede voorbeeld heeft u dit forfait dus om de twee en een half jaar nodig.
Kent u uw gegevens, dan kent u uw zoutverbruik. U komt dus niet voor verassingen te staan. Hoe kan een waterverzachter zo weinig zout verbruiken?
Wij berekenen graag het verwachte zoutverbruik in uw specifieke situatie. Neem hiervoor contact met ons op:
Lees hier meer over het zoutblokkensysteem van Minimax
Ik wil meer informatie
Service en gebruik
-
Hoeveel mensen hebben een waterontharder?
Antwoord: miljoenen. Waterverzachters voor particulieren kwamen voor het eerst op de markt tijdens de jaren '20 en '30, meer bepaald in de Verenigde Staten. De dag van vandaag is de waterontharder volledig ingeburgerd en elk jaar worden er meer dan een miljoen nieuwe ontharders geïnstalleerd.
In bepaalde delen van de Verenigde Staten is de waterontharder op basis van ionenuitwisseling een vast onderdeel van elk huishouden.
Ook in Europa heeft deze ontwikkeling zich doorgezet. In Vlaanderen is de waterontharder bezig aan een opmars. Steeds meer gezinnen ontdekken dat waterhardheid geen vaststaand feit is, maar een ongemak dat je als huiseigenaar zelf kan verhelpen. Ook in uw gemeente is er een Minimax-eigenaar bereid om zijn of haar praktijkervaringen met u te delen.
Ik wil meer informatie -
Schadelijke bacteriegroei in harscilinder Minimax waterontharder?
Antwoord: nee, dit is praktisch onmogelijk.
Waarom? Dat stilstaand water bacteriegroei bevordert, is een feit. Een fles water die u een tijdje open laat staan, verliest snel haar frisheid [1] door de groei van bacteriën en micro-organismen.
Maar in een waterontharder circuleert het water dagelijks. Er is dus nauwelijks stilstaand water. Niet meer als in uw gewone leidingnet. Dat is ook het voordeel van een kleine waterontharder die vaker regenereert. Wanneer er toch bacterievorming zou optreden, dan verdwijnt deze tijdens het regenereren. De zoutoplossing tijdens het regenereren heeft immers een bacteriedodende werking. Denk aan een gepekelde ham.
Wanneer u een waterontharder een lange periode niet gebruikt, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, kan u deze bij thuiskomst doorspoelen, samen met het hele leidingsysteem. Daarvoor laat u eenvoudig het water enkele minuten stromen bij alle aftappunten na de waterontharder. Ook wanneer u geen waterontharder heeft, is dit ten zeerste aan te raden.
In het menselijk lichaam 'wonen' trouwens miljoenen bacteriën van de meest uiteenlopende soorten, die allemaal een belangrijke rol spelen voor onze gezondheid. Het menselijk lichaam is dus goed bekend met bacteriën. Schadelijke varianten krijgen te maken met ons immuunsysteem.
Conclusie:
Internationale deskundigen zijn van oordeel dat waterontharders totaal geen gevaar inhouden voor de menselijke gezondheid [2] [3] [4]. Sterker nog, doordat kalkafzetting in waterleidingen en boilers wordt voorkomen, wordt de groei van een aantal gevaarlijke bacteriën, zoals legionella, afgeremd. De ruwe en poreuze oppervlaktes van kalkafzetting zijn namelijk een ideale voedingsbodem voor deze organismen.Literatuur
Ik wil meer informatie
[1] "Etude par épifluorescence de l'évolution de la microflore totale dans une eau minérale embouteillée", (Water Res, 1987), bladzijden 469-474.
[2] Communiqué van Aqua Europa (februari 2000) ondertekend door Dokter J.-M. Delattre (Institut Pasteur, Rijsel), Dokter C. Fricker (Thames Water Laboratories, Reading) en Professor R. W. Schubert (Instituut voor Hygiëne, Frankfurt).
[3] Symposium "HPC in Drinking Water" in Genève (april 2002) onder toezicht van National Sanitation Foundation/World Health Organisation.
[4] World Health Organisation "Report of an Expert Meeting" on "HPC measurement in drinking water safety management". -
Kan ik mijn tuin en planten besproeien met onthard water?
Antwoord: ja, dat kan. Maar er is ook een goede reden om het niet te doen. Onthard water water houdt het blad van uw planten kalkvrij waardoor ze er beter uitzien. Daarentegen zorgt het sproeien van de tuin met onthard water voor een een hoger verbruik van regeneratiezout.
Om zout te sparen kunt u ervoor kiezen om de buitenkraan buiten het ontharde watercircuit te laten. Of u kunt de bypass van de ontharder dichtdraaien tijdens het sproeien. We leveren deze standaard bij de Minimax. Neem contact met ons op. Vergeet niet om na het sproeien de bypass weer open te draaien.
Ik wil meer informatie -
Is regeneratiezout schadelijk voor het milieu?
Antwoord: nee. Voor een Minimax waterverzachter gebruiken we zout om de harscilinders te spoelen. Zout of natriumchloride is een natuurlijk product dat we uit de bodem halen. Zo ontstaat eigenlijk een kringloop. Daarnaast is onthard water altijd beter voor het milieu. Waarom?
- Lager energieverbruik bij het opwarmen van het water;
- Besparen op wasmiddelen (57% en meer);
- Besparen op schoonmaakproducten.
Moderne waterontharders zoals de Minimax werken ook steeds efficiënter. In vergelijking met conventionele systemen met maar 1 cilinder verbruiken zij de helft minder regeneratiezout.
Lees hier meer over het zoutblokkensysteem van Minimax
Ik wil meer informatie -
Hoeveel natrium voegt een waterontharder toe aan drinkwater?
Antwoord: dat hangt helemaal af van de waterhardheid. Vuistregel is dat bij elke verlaging van de waterhardheid met 1°f er slechts 4,6 milligram natrium per liter water wordt toegevoegd. Tel dit op bij het oorspronkelijke natriumgehalte van uw leidingwater en u weet het totale natriumgehalte.
Vergis u overigens niet, natrium is niet gelijk aan zout (NaCl)! Overigens heeft een volwassen menselijk lichaam een dagbehoefte aan natrium van 3.500 mg. Een hard water dat onthard wordt vertegenwoordigt slechts enkele % van deze dagbehoefte. Bij 30°f is dat 4%.
zie ook:
Is water uit een waterontharder drinkbaar?
Ik wil meer informatie -
Verlicht een ontkalker eczeemklachten?
Antwoord: ja. Verscheidene onderzoeken tonen aan dat onthard water huidklachten verlicht, en in het bijzonder eczeem. Vooral jonge kinderen met eczeem hebben baat bij een ontkalker (lees: zacht water). Volgens studies verhoogt hard water zelfs de kans op eczeem bij jonge kinderen tot 12 jaar.
Eczeem heeft vaak verschillende oorzaken. Volgens artsen kunnen meerdere factoren een rol spelen, waaronder erfelijke en omgevingsfactoren. Hard water is één van deze omgevingsfactoren. Hard water veroorzaakt geen eczeem, maar verergert wel de klachten. Onderzoekers vermoeden dat de calcium- en magnesiumzouten in hard water zorgen voor een verhoogde irritatie van de huid of uitdroging, of dat deze zouten het effect van andere chemicaliën wijzigen. Daarom zou een ontkalker dus helpen: hij verwijdert deze zouten uit het water.
Daarnaast verbruiken we meer shampoo en zeep bij hard water. En zeep en andere detergenten kunnen ook zorgen voor uitdroging en irritatie van de huid, wat weer eczeemklachten kan verergeren.
Ik wil meer informatie -
Wat is de levensduur van de harsen in de Minimax waterontharder?
Antwoord: de kunstharsen die we gebruiken gaan langer mee dan nodig. Onder normale omstandigheden gaan de kunstharsen zelfs langer mee dan de ontharder zelf. Bij conventionele waterontharders moest deze hars na verloop van tijd vervangen worden. Bij de Minimax waterontharder hoeft dat niet meer: de harsen gaan 20 jaar en langer mee.
zie ook:
Waarom krijg ik garantie zonder een verplicht servicecontract?
Ik wil meer informatie -
Waarom geen verplicht servicecontract maar wel garantie?
Antwoord: voor deze stroomloze, volledig mechanische blokzout waterontharder hoeft u geen jaarlijks onderhoudscontract af te sluiten. Toch krijgt u in deze periode een volledige garantie op voorrijkosten, onderdelen en werkloon. Waarom?
Bij een Minimax waterontharder kozen we voor kwaliteit en duurzame onderdelen. De samenwerking tussen installateurs (praktijk) en ingenieurs (theorie) leverde een waterontharder op die niet alleen op papier erg goed werkte maar vooral in de praktijk zijn waarde bewees.
De Minimax van vandaag is het resultaat van 40 jaar ervaring in particuliere waterontharding. We weten dus wat er werkt en wat er mis kan gaan. En vooral omdat er geen elektronica aan te pas komt, kan er weinig mis gaan. Geen elektronica die kan defect gaan, geen afhankelijkheid van stroomvoorziening.
De Minimax wordt eenvoudig schoongemaakt en nagekeken bij de zoutlevering en die is afgestemd op uw eigen waterverbruik. Geen onnodige kosten dus.
Ik wil meer informatie -
Hoe komt de zoutoplossing uit het zoutvat in de harscilinders?
Antwoord: daarvoor zorgt een ingenieus pekel-aanzuigsysteem (injector) in de waterontharder. De Minimax injector maakt daarvoor slim gebruik van de waterdruk: wanneer het water door de injector stroomt, treedt er een snelheidsverhoging van het water op en ontstaat er een drukverlaging; het 'venturi-effect'. Dit vacuüm zuigt de pekeloplossing naar de harscilinders, en zo kan een regeneratie plaatsvinden.
NB! Door dit proces is ook geen stroom nodig voor de regeneratie.
Ik wil meer informatie -
Kan onze vaatwasser wel overweg met zacht water?
Antwoord: ja. Wel moet u de waterhardheid instellen op de nulpositie in uw vaatwasser. Daarnaast heeft u geen onthardingszout meer nodig in de vaatwasser! Bij veel toestellen gaat het lampje voor zout toch nog branden na een hele poos. U kan dit eenvoudig negeren. Door het zachte water kan u veel minder vaatwasmiddel gebruiken. Gebruik daarom vaatwaspoeder in plaats van tabletten: bij zacht water is een koffielepeltje al voldoende.
Ik wil meer informatie
Zacht water
-
Wat is Franse hardheid?
Antwoord: franse hardheid is één van die schalen die gebruikt wordt om de hardheid van (drink)water te beschrijven.
Er zijn verschillende schalen om de hardheid van (drink)water te beschrijven. Een overzicht:
Franse graden (°f)
Dit wordt vaak (dus niet altijd) in kleine letters geschreven om verwarring te voorkomen met een graad Fahrenheit. Een Franse graad is gedefinieerd als 10 milligram calciumcarbonaat per liter water, wat overeenkomt met 10 ppm.Duitse graden (°dH)
Een graad Duitse hardheid wordt gedefinieerd als 10 milligram calciumoxide per liter water. Dit staat gelijk aan 17,8 milligram calciumcarbonaat per liter water, of 17,8 ppm.Delen per miljoen (ppm / parts per million)
Gedefinieerd als een milligram calciumcarbonaat per liter water.Grains per gallon (GPG)
Gedefinieerd als 1 grain (64,8 mg) calciumcarbonaat per US Gallon (3,79 liter), of 17,1 ppm.Clark graden (°Clark) of ook wel Engelse graden (°e)
Een graad Clark wordt gedefinieerd als een grain (64,8 mg) van calciumcarbonaat per imperial liter (4,55 liter) water, wat overeenkomt met 14,2 ppm.Wilt u weten hoe hard uw eigen (drink)water is?
Controleer hier uw waterhardheid...
Ik wil meer informatie -
Waarom werkt zeep nauwelijks in hard water?
Omdat zepen en detergenten (stearaationen) reageren met de calciumionen van het harde water wordt een grijze neerslag gevormd. Je ziet de wit-grijze vlokken in het bad verschijnen van zodra je zeep gebruikt. De vlokken worden ook gevormd in de wasmachine en de vaatwasser, je ziet ze ook in de wastafels.
Pas nadat voldoende zeep is toegevoegd, zodat alle calcium- en magnesiumionen uit het water zijn verwijderd, kan er schuim ontstaan en kan de zeep beginnen met schuimen.
Ik wil meer informatie -
Verandert een waterontharder de pH-waarde van water?
Antwoord: nee. De pH-waarde of zuurtegraad van het water wordt niet beïnvloed door ontharding via het proces van ionenwisseling.
Het is overigens een vaak gehoord misverstand als zou de pH van onthard water lager zijn. Dat is dus NIET het geval bij ionenwisseling (zoals in een Minimax). Het is wel het geval bij demineralisatie, injectie van CO2 in het water of bij gebruik van omgekeerde osmose.
Ik wil meer informatie -
Verwijdert een waterontharder essentiële mineralen?
Antwoord: nee. Ons lichaam neemt bijna alle essentiële mineralen op uit voeding, en niet uit drinkwater. Daarenboven kan geen enkele watersoort, hard of zacht, ons voorzien van alle noodzakelijke mineralen of zelfs maar een minimumhoeveelheid. Om alle voedingsstoffen binnen te krijgen, is het vooral belangrijk om gevarieerd te eten.
De calcium-bronnen bij uitstek zijn natuurlijk alle melkproducten, zoals melk en kaas en alle afgeleiden. Het magnesium-gehalte in drinkwater is sowieso zeer laag, zelfs wanneer het hard is. Een goeie bron hiervan zijn noten.
Ik wil meer informatie -
Is zacht water slecht voor mijn koperleidingen (corrosie)?
Antwoord: nee, integendeel. Water ontharden heeft geen invloed op de corrosiviteit van water. Zacht water is niet meer en niet minder corrosief dan hard water. Waterontharding verandert niets aan de zuurtegraad van het water.
Wat een rol speelt is nu net die zuurtegraad, verder ook de opgeloste zuurstof en CO2 en de temperatuur, om enkel de belangrijkste factoren te noemen. Op al deze factoren heeft ionenwisseling geen invloed.
Er is zelfs een duidelijk voordeel te vernoemen. Een oude aangekalkte leiding zal afbrokkelen en die losgekomen kalkdeeltjes zullen een impact hebben op uw binnenleiding. Ze beschadigen namelijk door vrij rond te stromen de beschermlaag (voor een koperen leiding is deze laag gevormd uit koperoxide met zijn bekende groene kleur) die zich op natuurlijke wijze vormt aan de binnenwand van de leiding. Hierdoor treden zelfs soms gaatjes op, in de vakliteratuur pitting-corrosie genaamd. Bij zacht water blijft de leiding schoon aan de binnenkant!
Kijk hier voor:
Onderzoek AquaBelgica kopercorrosieKijk hier voor
Publicatie GAWALO over dit onderwerpConclusie: onthard water is zachter voor koper.
Ik wil meer informatie -
Wat is de smaak van zacht water?
Antwoord: over smaak valt niet te twisten maar zacht water smaakt echt 'zacht'. Door het water te filteren wordt het zuiverder en heeft het dus een zuivere smaak. Er is door de passage over de harsfilters ook minder restchloor in het water en dat wordt meestal erg gesmaakt.
De meeste mensen prefereren zacht water om koffie en thee te zetten. De Britten zweren zelfs bij zacht water voor een perfecte kop thee. En een Italiaanse espresso zal niet schuimig zijn met hard water.
De smaak van zacht water kan verschillen in verschillende gebieden want het hangt ook voor een deel af van het drinkwater dat u van het waterleidingbedrijf geleverd krijgt. Wij nodigen u graag uit om dit zachte water zelf te proberen.
Ik wil meer informatie -
Smaakt zacht water zout?
Antwoord: nee. De zoute smaak van natriumchloride, de chemische naam voor 'keukenzout', is afkomstig van de verbinding van natrium met chloride. Maar in onthard water stijgt alleen het natriumgehalte, en niet de hoeveelheid chloride. Je kan dus enkel spreken over 'natriumhoudend' [1] water. Onthard water heeft dus geen zoute smaak.
Een liter onthard water bevat een hoeveelheid natrium van om en bij de 100 à 150 mg. Dit is afhankelijk van de hardheid en het beginnend natriumgehalte van het inkomende water. Veel flessenwaters hebben een veelvoud hiervan. Vichy water bevat 1.700 mg per liter.
[1] "The impact of inorganic chemicals on water quality and health" (Bijlage 1st. Super. Sanita - 1993), bladzijden 336- 340.
Ik wil meer informatie -
Is calcium of magnesium nodig in drinkwater?
Antwoord: nee. Er zijn geen minimum- of maximumnormen voor de hardheid van ons drinkwater, niet van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO), en niet van de Europese Gemeenschap. De huidige Europese Drinkwaterrichtlijn 98/83/EG van 1998 voor water voor menselijke consumptie bevat geen enkele verwijzing naar de hardheid, het calcium- of het magnesiumgehalte. Een evenwichtige voeding levert immers voldoende calcium.
Het calcium in ons drinkwater komt bovendien alleen voor in minerale, ongebonden vorm. Ons lichaam kan het calcium in deze vorm niet goed opnemen, dus heeft het eigenlijk geen enkel effect.
Om calcium op te nemen in het lichaam, zorg je voor voldoende calciumrijke voeding zoals:
- melk en melkproducten
- boter
- kaas
- andere zuivelproducten
- gedroogde groenten en fruit
- chocolade
- vette vissoorten en zeevruchten
- orgaanvlees
- volkorenbrood
Water is hierbij van ondergeschikt belang. In streken met natuurlijk zacht water wordt het water ook niet 'verhard'.
Ik wil meer informatie

Met minimax heeft u nooit meer last van hard water
Maak nu geheel vrijblijvend een afspraak en u krijgt van ons:
- Een boeiende demonstratie bij u thuis
- Een professioneel advies op maat
- Een gratis waterhardheidmeting
- Minimaal 55 voordelen